Проти України діють підрозділи психологічних операцій російської армії


Служба зовнішньої розвідки Росії провела тендер на закупівлю спеціального програмного забезпечення для моніторингу та інформаційного впливу в соцмережах.

Російська федерація володіє потужними силами психологічних операцій (ПсО). Вони складаються з декількох компонентів:

  •  сили та засоби ПсО військових формувань;
  •  сили та засоби ПсО спецслужб;
  •  цивільні державні структури, які залучені до проведення інформаційних операцій;
  •  цивільні недержавні структури (підконтрольні уряду) – які залучені до проведення інформаційних операцій;
  •  релігійні організації, які залучені до проведення інформаційних операцій.

Як повідомляє Український мілітарний портал До оперативно-тактичної ланки частин ПсО належать окремі загони психологічних операцій (ОЗПсО). У ЗС Росії існує чотири загони ПсО:

  • ОЗПсО Західного військового округу (в/ч 03126) Сертолово-2, Ленінградська обл.
  • ОЗПсО Центрального військового округу (в/ч 03138) Екатиренбург
  • ОЗПсО Південного військового округу (в/ч 03128) Ростов-на-Дону
  • ОЗПсО Східного військового округу (в/ч 03134) Хабаровськ

Кожний з них має регіональну спеціалізацію, і виконує завдання в інтересах свого військового округу. Наприклад, загін у Хабаровську працює в напрямку Китаю та Азії. Загін комплектується військовослужбовцями зі знанням східних мов, країнознавцями східних країн тощо.

За наявністю спеціальної техніки, що стоїть на озброєнні російських загонів психологічних операцій вони мають схожість з центрами ІПсО ССО ЗС України. Хоч є і значні відмінності.

Російські загони психологічних операцій мають на озброєнні мобільні та стаціонарні поліграфічно-видавничі комплекси, та звукомовні станції на базі БТР-80, БРДМ-2. В українських джерелах часто згадуються 324 загін ПсО в/ч 35571 м. Калінінград, та загін ПсО в/ч 03132 м. Чита. 324 загін ПсО був розформований в 2008 році (про це є згадка в судовому рішенні).

Озброєння частин психологічних операцій РФ

Розповідаючи про технічне озброєння підрозділів психологічних операцій, перш за все, необхідно розповісти про озброєння окремих загонів ПсО, адже саме вони можуть виконувати завдання спільно з бойовими підрозділами, безпосередньо в зоні проведення бойових дій. До основного озброєння загонів ПсО належать:

Звукомовні станції які застосовуються для звукового впливу на особовий склад противника, імітації руху техніки, звуків бою тощо:

Застосування ЗС-88 у Сирії:

Мобільні та стаціонарні комплекси виготовлення поліграфічної продукції:

 004_1

Агітаційні артилерійські та авіаційні боєприпаси, що використовуються відповідними родами військ для доставки до особового складу противника, продукції друкованої пропаганди:

Росія використовує у війні підрозділи психологічних операцій


Коментарі

social

Популярні публікації