Визволяти Прагу від гітлерівців допомагала армія Власова, а не маршал Конєв



Чеський повстанець, цивільні й боєць РВА (праворуч). Травень 1945 року, Прага


Визначальну роль у звільнені Праги від гітлерівських військ навесні 1945 року відіграла Російська визвольна армія (рос. РОА) генерала Андрія Власова

Про це історик з Карлового університету Радомир Мокрик заявив в етері програми "Студія Захід" з Антоном Борковським, яка 2 травня 2020 року вийшла на Еспресо.TV.

"Власівці категорично не вкладаються в російське трактування історії. Коли 5 травня 1945 року вибухнуло Празьке повстання, яке було слабко забезпечене зброєю, яке мало малий ресурс, саме так звані власівці прийшли на допомогу. Зі своїми, без сумніву, переконаннями, зі своїми кон’юнктурними ідеями, але факт залишається фактом - якби власівці тоді не втрутились і не підтримали повстання, то німці б його просто втопили в крові. Власівці зіграли, якщо не найважливішу, то принаймні одну з ключових ролей у звільненні Праги. Власне, під час цих перших днів, під час перших боїв Празького повстання", - сказав Мокрик.

При цьому історик додав, що Червона армія під командуванням маршала Івана Конєва, пам'ятник якому демонтували за рішенням празької влади, увійшла до міста пізніше, вже коли Рейхом була підписана капітуляція.

"По суті, роль Конєва і Червоної армії у звільненні Праги, вона є значно меншою, ніж роль власівців", - сказав Мокрик.

До того ж, чехи сприймають Конєва передусім як того, хто керував каральною операцією СРСР в Угорщині.

"Тут (у Чехії) про Конєва кажуть в контексті не стільки звільнення Праги, скільки придушення Угорського повстання 1956 року. І це та проблема, яка дуже часто артикулюється. Чому тут повинен стояти, за великим рахунком, злочинець?", - наголосив Мокрик.  

Довідка

3 квітня в Празі попри заяви та погрози з боку Кремля пам’ятник Івану Конєву було знесено.

Після цього, за даними МЗС Чехії, до Праги прибув ймовірний кілер від російських спецслужб із завданням отруїти причетних до демонтажу пам'ятника Конєву політиків ін'єкцією рицину. Чоловік мав при собі дипломатичний паспорт РФ. Його зустрічали двоє співробітників посольства Росії.

В зв'язку з цим меру Праги Зденеку Гржібу й двом старостам районів Праги надали цілодобову держохорону.

Староста округу Прага-6 Ондржей Колар, де раніше розташовувалося скульптурне зображення Конєва, навіть змінив місце проживання, яке він тепер не розголошує.

У четвер, 30 квітня, у празькому районі Ржепориє було встановлено меморіальну дошку й скульптуру на пошану бійців Власова - учасників Празького повстання.

Співініціатор їх встановлення, староста Ржепориє на ім’я Павел Навотни, як і Колар, теж перебуває під охороною.

Коментарі

social

Популярні публікації