10 фактів, які шокують, про жіночу гігієну недавнього минулого

Результат пошуку зображень за запитом "гигиена 17 века"

Наука про гігієну зародилася ще у Давньому Єгипті, проте насправді гігієна в «чистому вигляді» з’явилася всього якихось 150 років тому.

І складно навіть уявити, які гігієнічні «особливості» ховалися за розкішними вбраннями, химерними перуками і величними покоями панянок минулого. Ми наведемо лише 10 фактів із цього «фільму жахів». Після їх перерахування мимоволі починаєш більше цінувати наші блага цивілізації.

1. Гаряча ванна панночкам минулого і не снилася… Милися європейці дуже рідко і дуже неохоче, адже вважалося, що у воді, через шкіру, найлегше підхопити інфекцію. Жінки особливо боялися митися і ретельно доглядати за інтимними місцями, оскільки це вважалося прямою дорогою до безпліддя.



2. До ХVIII століття було прийнято ополіскувати водою тільки руки і рот. Мити все обличчя не радили навіть лікарі, адже вважали, що це загрожує ризиком запалення або втратою зору. Якщо враховувати якість води і рівень каналізацій, то у лікарів був привід попереджати про небезпеку. У XIX столітті ванни в принципі приймалися тільки під час хвороби і тільки за приписом лікаря.



3. Навіть на початку ХХ століття вважалося нормою, коли всі члени сім’ї милися один за одним в одній ванні (найчастіше – в одному великому кориті), не замінюючи воду. Спочатку молодші, потім старші.

Пов’язане зображення


4. Одяг і постільну білизну прали 2-3 рази на рік, використовуючи сечу і луг, а ліжко з червоного дерева увійшло в моду, тому що на ньому були не так сильно помітні… розчавлені клопи. До речі, і балдахіни над ліжком виконували дуже практичну функцію: завдяки ним на сплячих не падали зі стелі клопи і таргани.

Результат пошуку зображень за запитом "гігієна недавнього минулого"


5. Щоб «заглушити» запахи немитих тіл, аристократи і аристократки поливали себе запашними настоями трав, трояндовою водою, закладали в одяг мішечки із сушеними ароматними травами. А за Людовіка XIV парфумами наказали користуватись королівським указом.



6. Перший дезодорант був випущений тільки у 1888 році, хоча він навряд чи міг «перебороти» запах поту. Дієвий антиперспірант побачив світ у 1903.



7. Витончені та трудомісткі у своїй віртуозності зачіски укладалися цирульниками по кілька годин за допомогою гусячого жиру (в ньому прекрасно уживалася і розмножувалася всякого роду живність – від вошей до мишей) і не розбиралися тижнями, тому модницям для збереження вежі з волосся доводилося спати на спеціальних підставках, а щоб почухати голову – використовувати спеціальні палички.

Якщо вже паразити долали, волосся натиралися часником, золою, гірчицею. Чоловіки почали носити перуки, щоб приховати природне облисіння на фоні запущеного сифілісу.



8. Спідня білизна і сорочки з шовку допомагали знатним дамам уберегти себе від комах: слизька тканина не дозволяла вошам у ній влаштуватися.


9. У «особливі» дні жінки використовували шматки тканини і повсть, роблячи з них свого роду прокладки, які вони прали і сушили – готували до наступних «критичних днів».

Пов’язане зображення


10. Доводилося обходитись без туалетного паперу аж до початку ХХ століття, хоча в Китаї його випускали для імператорського палацу ще в VI столітті. До появи звичних рулонів користувалися листям, соломою, травою (у кращому випадку), а потім – газетами і листками з непотрібних книг. Люди похилого віку в наших селах, у кого до цих пір туалети на вулиці, і сьогодні запасаються газетами. Звичка…

Результат пошуку зображень за запитом "мода 17 века"

P.S. До речі, реверанс як ритуал ввічливості був придуманий для того, щоб прибрати “запашний” капелюх подалі від обличчя дами, що знаходиться поруч. Широкополі капелюхи виконували у ту пору стратегічну місію: так як нечистоти виливалися просто з вікон, широкі поля головного убору хоч якось захищали обличчя від потоку “несподіванки”.




Коментарі

social

Популярні публікації