Українська вишиванка: символи та їх значення


Багато народів прикрашали одяг вишивкою, але лише вишиванка українців стала одним з національних символів.

Один із символів України – вишиванки. Наші предки носили їх з незапам’ятних часів. Не випадково візерунки на сорочках трьохсотрічної давнини збігаються з візерунками, що прикрашали посуд, яка відноситься ще до трипільської культури.

Втім, у різних регіонах країни абсолютно різна вишивка, так само як і фасони сорочок. В одних областях переважають стримані геометричні малюнки, в інших популярні рослинні мотиви. А десь вишивали не тільки квіти, а й птахів та інших тварин.


Не було єдності і в кольоровій палітрі. Найбільш популярними були червоний і чорний кольори, які могли використовуватися і разом, і нарізно. У деяких місцевостях вишивальниці прагнули максимально повно передати різноманіття навколишнього світу і брали для цього нитки всіх доступних кольорів. Зустрічалася, втім, і зовсім мінімалістична вишивка – білим по білому.


У кожного візерунка була назва, у кожного кольору і символу – своє значення. Всі вони пов’язані зі слов’янською міфологією і можуть багато розповісти про те, у що вірили і до чого прагнули наші предки. Такий от своєрідний національний код, про який нагадав телеканал “Україна”.



Коментарі

social

Популярні публікації